Gastro priča: Kad se jadranska lignja spoji s mandarinom

335

Iako obitava gotovo u svim morima i oceanima svijeta te je poznata na svim kontinentima, pa se tako i u Zadru može kupiti lignja iz dalekih mora, jadranska lignja je posebno cijenjena jer svojom kvalitetom, punoćom okusa i debljinom stijenke tijela, odskače od svojih dalekih srodnika. Bogatstvo i kvaliteta sitne ribe, osobito plave u Jadranskom moru, koja je lignji glavna lovina, najvjerojatniji je razlog tome. Sve su lignje ukusne, ali je samo jadranska ona prava, naprosto drugačija i najbolja, kazat će vam svatko u Zadru.
Lignju se u zadarskom kraju priprema na niz načina. Uobičajeno je prženje njezinih kolutića u dubokom ulju, izvrsna je i pečena na roštilju ili u pećnici s krumpirima, kuhana pa začinjena u salati ili u ukusnom brudetu. Ribari osobito vole tek ulovljenu lignju kratko prokuhati „u cijelo“ u malo zasoljene vode, dakle bez čišćenja, s krumpirom, te odmah začiniti s dobrim maslinovim uljem. U Zadru i njegovom kraju nijedno jelo od namirnica iz mora ne smije biti posluženo bez maslinova ulja, a osobito ne lignja.
Francuski chef Victor Vercoustre vodi kuhinju konobe “Momento” u mjestu Petrčane u neposrednoj blizini Zadra. Jelovnik i sljedove prilagođava sezonskim namirnicama pa je u svom jesenskom meniju za 2020. godinu udružio lignju s još jednim karakterističnim plodom jeseni – mandarinom.

Nadogradili smo svoju politiku o kolačićima. Na našim internetskim stranicama koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close